So petang tadi tasya dh mencuba 1 resepi baru. Walau org dh lame wat resepi ni, tp ni 1st time tasya cuba. Haha kesian betul. Xpe la, ape pon boleh. Oh ya, resepi ni tasya dapat dr blog Dapur Mamasya. Thankz ye empunya resepi yg mabelezz ni..hihihi...
Ape yg best ttg resepi akak ni bg ialah, dia guna sukatan cawan. Maklum la, tasya kalo bab2 nk menimbang ni, agk fail ye. Haha so dgn adanya sukatan cawan ni, mmg sgt memudahkan. Ekceli nk masak ni, xplu la terlalu rigid ttg sukatan. Boh je sesuka hati korang asalkn tak terlalu obvious perbezaan sukatannya.
Ok jom la kita cekidouts ape resepi apam polkadot nih..
Bahan
2 biji telur
1 cawan gula
1 sudu kecil ovallete
2 sudu esen vanilla
1 cawan susu segar ( tasya guna susu cair )
2 cawan self raising flour ayak terlebih dahulu ( tasya tak ayak pon haha )
Jem strawberry @ pape yg korang suka la
Pewarna makanan ( tasya guna merah, hijau n kuning )
Cara-cara nk buat :
1) Memula korang leh la masukkan telur, gula dan esen vanilla dalam mixing bowl. Telur tu basuh la dulu ye..biar terjamin kebersihan. Then korang leh la pukul bahan2 tadi guna mixer dgn kelajuan max. Pukul 1 arah je..
gini la rupenye bila dicampur bersama
2) Bila agak2 dh kembang je telur n bahan2 tadi, boleh la masukkan susu cair plak. Masuk je skaligus then pukul lagi.
Bila dh boh susu jd gini
next tepung plak :)
ni brand tepung yg tasya guna
4) Last skali, baru la korang masukkan ovallete. Ovallete ni biar masuk last skali ye agar apam korang jadi lebih gebu n soft :) -sori ye lupa nk snap gmbr hihi
5) Asingkan kpd beberapa bahagian. Masukkan pewarna ikut suka korang.
kuantiti pewarna ikut suka hati la ye..haha
dh siap pon kacau
7) Gunakan piping bag @ plastik utk masukkan aduan dlm cup. Baru la comel n tak comot korang punya apam. Then boh la filling jem dan lukiskan la dot2 @ design yg korang nk. E.g : bee, bugs, letter design
jem stoberi yg dh di piping kn dlm cup
hehe huduh gak dot2 tasya lukis
ni la antara hasilnye
syukur dpt permukaan yg bebas lubang2 bulan :)
Ha, sebelum terlupa, meh nk bagi tips sikit kt u ollz semua. Kalo tak nk apam korang ni merekah @ pecah, make sure api tak terlalu kuat n terlebih masak. Then, elakkan dari terkena titisan air dr penutup kukus. So guna la aluminium foil @ kain utk balut penutup tu. Hehe tp td tasya tak balut pon. Pemalas hihihi...
Slamat mencuba semua :)
p/s : maap ye tak sempat nk snap gmbr masa susun cup tu dlm acuan kuih lompang. Korang google la cmne rupe acuan kuih lompang tu. Tak pon guna la tray acuan utk paper cup yg kecik.
No comments:
Post a Comment