Menu ni sesuai dihidang pada waktu petang n bila korang lapo la yg pasti. Hahaha...Another recipe from my mum..
Kalau bukan anak yg nk ikut resepi mak dia, sape lagi. Haha so korang pon kalo ada resepi bonda korang yg nk share, sila kan. Resepi mak ni walau simple camne pon mmg sedap. Mungkin faktor air tgn n kasih syg mereka tu kot. Errr....kalau air tgn I agak2 jd ke sesedap tu?? haha kna tambah kasih syg lebih la kot.
Adesss ape yg aku merepek nih??? Jom la layan resepi ni..Pasti ada yg dh lapo sedang menanti..
Bahan2 :
Tepung gandum
Ikan bilis
Bawang merah
Ubi kentang potong dadu ( kalau takde tak payah hahaha )
Taugeh ( tak wajib pon, sunat je )
Yis sepaket ( tasya guna brand mauripan )
Garam
Air
Minyak utk menggoreng
Caranya :
1 ) Tumbuk ikan bilis dan bawang merah.
2 ) Campurkan semua bahan tadi dan bancuh dgn air. Jgn terlalu cair n jgn terlalu pekat. Sedang2 je bancuhannya.
3 ) Biarkan seketika agr yis tu kembang ( er betul ke kembang ).
ni bancuhan yg dh kembang
4 ) Panaskan minyak. Guna minyak byk utk menggoreng.
5 ) Dgn menggunakan sudu, ambil sikit demi sikit bancuhan dan goreng dalam minyak tadi.
6 ) Sedia dihidang bersama sos.
nyum3 :)
Oh ya, ni resepi sos utk mkn ngn cucur bilis @ cekodok nih..
Bahan2 :
Lada kering yg dikisar
Gula merah @ gula melaka ( gunakan ape yg ada la ye, jgn runsing2 )
Gula pasir
Garam
Tepung jagung ( bancuh ngn air ye )
Air
Caranya :
Masukkan semua bahan kecuali bancuhan tepung jagung. Kuantiti air tu ikut banyak mana kuah yg korang nak.
Then, biarkan sampai mendidih. Jgn panik tengok menda tu cair hehe.
Ok last skali br masukkan bancuhan tepung jgg tadi utk pekatkan sos korang.
p/s : Disarankan agr sos ni manis..tp jgn la terlalu manis. Ala manis mcm sos kopok lekor yg slalu org jual tu la...
No comments:
Post a Comment