Sunday, 18 November 2012

Mi bandung sempoi

Askm semua..
Korang dh mkn blom? Meh nk share sikit ngn korang. Resepi ni korang leh try walau korang mls tahap gaban skali pun. Dan sgt sesuai bagi mereka yg tak de bajet beso macam I hahaha.

Menu ni namanya mi bandung ye. Ok jom kita tengok bahan2 yg diperlukan.

Bahan-bahan :

Isi ayam ( suka hati korang la byk mane )
Fish cake ( xnk pon xpe )
Lada kering yg dikisar
Sawi ( ni pon suka ati korang la )
Bawang merah & putih ( kisar )
Sup bunjut
Tepung jagung ( bancuh ngn air dulu ye )
Telur
Garam, gula n perasa
Mi kuning
* korang nk tambah bahan lain pon boleh - udang, sotong, carrot, tomato, daging etc

Cara-cara :

1 )  Tumiskan bahan kisar tadi dalam periuk ( lada kering, bwg merah n bwg putih ). Agak2 dh naik bau tu kira ok la.
ni rupa bahan tumisan b4 boh gula, garam n perasa

2 ) Masukkan gula, garam n perasa. Kacau la sampai sebati. Nanti bahan tumisan korang akan tukar jadi warna merah gelap. 

3 ) Masukkan pula isi ayam dan fish cake. 
kan dh jd merah gelap bahan tumisan tadi :)

4 ) Dah agak2 half cook ayam korang, leh la masukkan air ye. Kuantiti air bgantung pada kuantiti kuah yg korang idamkan ahakz!
ni utk hidangan 6-7 orang

5 ) Ok leh la masukkan sup bunjut korang pulak. Biarkan sampai menggelegak.

6 ) Then, masukkan telur. Pecahkan sikit je kt bahagian atas kulit telur then masukkan sikit2 telur ni agak dia jadi terpecah2.

7 ) Kemudian, leh la masukkan bancuhan tepung jagung tadi utk memekatkan kuah korang. 

8 ) Lastly, masukkan sawi. 
done :)

9 ) Sedia dihidang :)

p/s : Tasya mmg jarang masak guna sukatan. So pandai2 la ye. Masak tak de sukatan ni best cz korang leh masak je tanpa risau pape. Hahaha campak la banyak mane ikut suka ati korang. Tapi kalo wat kek jgn lak wat gini. Mau jd senjata baling anjing korang nye kek nanti hahahahahah.

Selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment